joi, 8 martie 2018

Astazi am invatat ceva foarte util


Inecatul cu mancare reprezinta o cauza care duce la moartea accidentala a mii de persoane in fiecare an, iar la DoctorMit vom afla mai multe despre acest fenomen, cum poate fi identificat si cum se poate salva cineva aflat in pericol. Adultii se ineaca cu mancare, insa copiii sunt expusi pericolului intrucat pot inghiti diferite obiecte mici si avand in vedere faptul ca inecatul opreste transmiterea oxigenului catre creier, este vital sa se intervina in cel mai scurt timp posibil.

Cum identifici o persoana aflata in pericol
Nu exista un semn universal prin care o persoana aflata in pericol sa semnalizeze acest lucru, insa in momentele de panica pot fi observate cateva detalii precum imposibilitatea de a vorbi, respiratia cu dificultate, sunete ascutite in incercarea de a respira, tuse, fie puternica, fie slaba, schimbarea nuantei pielii, fie albastra, fie rosie sau pierderea cunostintei. Se recomanda ca cei aflati in pericol sa tuseasca cat de puternic se poate, fie sa isi pastreze calmul pentru a fi ajutati de o alta persoana.

Recomandarile specialistilor
Inecatul cu mancare este un fenomen care poate fi combatut cu usurinta daca sunt cunoscute cateva reguli simple, iar totul trebuie sa inceapa in caz de nevoie cu cinci lovituri in zona spatelui, cu podul palmei si aplicate intre omoplati. Ulterior se poate pune in aplicare manevra Heimlich, care sa fie alternata cu loviturile intre omoplati, pentru a creste considerabil succesul tehnicilor aplicate.

Manevra Heimlich pentru a ajuta pe cineva
Aceasta manevra este cunoscuta la nivel mondial si presupune ca salvatorul sa stea in spatele celui aflat in pericol, sa apuce talia cu mainile incolacite, dupa care sa se apeze rapid si puternic pe abdomen, in timp ce persoana aflata in pericol sa fie ridicata in sus. Procedura trebuie repetata de pana la 10 ori pana cand caile respiratorii sa fie deblocate, insa este important ca intre timp sa fie anuntate si autoritatile pentru a fi luate masurile adecvate in cazul in care este nevoie.

Cum te poti salva
Inecatul cu mancare poate fi mult mai periculos in cazul celor care sunt singuri, insa este important de stiut ca acestia se pot salva prin plasarea unui pumn deasupra buricului, iar cu cealalta mana acesta sa fie aplicat puternic si rapid peste abdomen prin miscari simple, inainte si inapoi.

Cine a inventat manevra
Aceasta manevra poarta numele inventatorului Henry Heimlich, un doctor american, care intr-un articol publicat in urma cu 40 de ani isi exprima punctul de vedere cu privire la tehnica si cat de eficienta este aceasta. Ulterior, procedura a fost preluata la nivel mondial datorita simplitatii si eficientei sale, fiind invatata de catre toti voluntarii Crucii Rosii, care stiu cum sa o aplice in interventiile lor si in cadrul evenimentelor organizate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu