Masa de sarbatori este intotdeauna una mai
pretentioasa. Ai nevoie de idei noi de fiecare data, de preparate culinare
deosebite, care sa se potriveasca momentului festiv, de bauturi fine si aromate
care sa completeze un meniu perfect pentru sarbatori, ocazii speciale.
Perfectiunea in privinta meniului de sarbatori sau pentru ocazii speciale se
poate obtine destul de usor cu cateva idei de preparate, feluri de mancare
pentru mesele de sarbatori.
Un meniu de sarbatori sau pentru ocazii speciale
incepe cu aperitive bune, care sa stimuleze pofta de mancare. Putem pregati
chiftele din seminte de floarea soarelui, icre de peste sau de migdale, un
pateu vegetal sau unul de casa, din pasare, curcan, rata, bilute din tofu,
felii de paine prajita cu niste legume la gratar, taiate marunt, cu un sos bun.
Pentru felul principal putem alege sarmalute cu
carne sau cu ciuperci, piftii din porc sau de tapioca, snitele din soia sau
pui, curcan, salata a la russe, cu maioneza, drob de ciuperci, de miel.
Evident, nu are cum sa lipseasca o friptura la cuptor, de porc, vita, pui,
pestele, un pui bine facut la rotisor, la gratar, alaturi de niste cartofi
aurii deliciosi.
Desertul la masa de sarbatori sau pentru ocazii
speciale este compus din cozonac, cu diverse umpluturi, prajituri cu sau fara
frisca, cu ciocolata, panna cotta cu
cocos si vanilie, cu multe fructe desavarseste desertul perfect pentru
sarbatori.
Meniul pentru sarbatori nu este complet fara o
bautura fina aleasa cu atentie. Un vin bun, de calitate, este partenerul
perfect al mancarurilor ceva mai grele si cu gusturi diverse. De pilda putem
alege un muscat ottonel, unul dintre cele mai vechi soiuri din lume, obtinut in
1852 in Angers, Franta prin incrucisari dintre Chasselas si Muscat de Saumur.
Vinificarea unui muscat ottonel poate fi de tip sec sau ca vin de desert, si,
de asemenea, se poate integra in cupaje. Vinurile din aceasta varietate sunt
albe, in general dulci si demidulci dar se pot vinifica si in sec, taria lor
alcoolica este preponderent de 11.5-12%, aroma e tipica de muscat, invechirea e
de scurta durata, buchetul e complex, gustul fin si delicat. Aciditatea scazuta
si continutul mai mare de zahar transforma acest vin intr-unul potrivit pentru
mesele de sarbatoare. Muscat Ottonel-ul il gasiti si la Crama Budureasca,
printre putinele din tara care reuseste sa obtina Muscat Ottonel complex si
aromat. Din magazinul online Budureasca puteti cumpara pentru sarbatori sau
ocazii speciale Origini Muscat Ottonel 2016 (dulce), cu arome de fagure de
miere si flori de faneata, gust catifelat si suav de miere si caise parguite,
Noble White 2018, cu gust intens de mango si cantalup, aciditate placuta, cu
note de stejar si vanilie, realizat din trei soiuri nobile de struguri albi,
Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Chardonnay. Bristena Muscat Ottonel 2016 este un
altvin bazat pe Muscat Ottonel, gustul e de fructe tropicale dulci, aromele
sunt de flori si de miere, finalul fiind proaspat si lung, e foarte bun pentru
deserturi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu