Recunoscut pentru gustul subtil ce poate capata printre cele mai diverse
inflexiuni gustative, vinul alb este un sortiment se bucura de o apreciere
binemeritata in randul cunoscatorilor tocmai datorita acestor trasaturi
cameleonice, care il fac potrivit spre a fi asociat alaturi de o gama larga de
preparate culinare. Prin urmare, pornind de la regula de baza ce dicteaza
servirea unui soi produs din struguri albi impreuna cu carnea alba, putem
astfel impreuna acest sortiment cu pui, curcan, peste sau alte tipuri de fructe
de mare. De asemenea, alte combinatii apreciate sunt cele facute cu preparatele
din paste sau salatele pentru ca in final sa il servim alaturi de deserturi
dintre cele mai variate.
Caracteristicile vinului alb
demisec
Daca ne referim la caracteristicile de baza ce deosebesc sortimentul alb de
restul vinurilor, putem enumera lipsa taninurilor ce dau culoarea specifica
inchisa precum si aparitia proceselor oxidative timpurii, fapt ce nu recomanda
acest tip de vin pentru a fi colectionat. In ceea ce priveste procesul de
maturare al acestuia, mustul rezultat are nevoie de o perioada de 7-8 luni
pentru a ajunge la finele procesului de dezvoltare pentru ca mai apoi sa
petreaca aceeasi perioada de timp in sticla in care a fost imbuteliata inainte de
a fi gata de servire.
Daca ne referim la caracteristicile unui vin alb demisec,
acesta isi dobandeste numele nu atat datorita soiului de struguri de
provenienta ci a duratei procesului de fermentare, care este cu cat mai scurt
cu cat se doreste obtinerea unui gust mai dulce. Astfel, in ceea ce priveste
sortimentele autohtone, cele demiseci vor fi caracterizate printr-o cantitate
de 4-12 grame de zahar intr-un litru.
Vinul alb demisec de la
Budureasca
Daca facem referire la produsele romanesti, soiurile autohtone precum
Feteasca Regala sau Tamaioasa Romaneasca se numara printre cele mai apreciate
tipuri de vin alb demisec datorita gustului exceptional, cu arome florale sau
chiar fructate, cu nuantei amarui. Printre alte sortimente cultivate pe domeniile
Budureasca se numara si Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Pinot Gris, toate
reprezentand tipologii mult apreciate de catre cunoscatorii in domeniu.
Ca si recomandare de servire, vinul alb necesita o temperatura mai scazuta
pentru a-si pastra toate aromele intacte si anume 10-12 grade. De asemenea,
servirea din pahare cu picior in forma de lalea precum si umplerea acestora
pana la punctul de maxim diametru va ajuta sa simtiti notele de varf inainte de
a le gusta. Premiate de-a lungul anilor cu peste 250 de premii la nivel
international, vinurile marca Budureasca se remarca prin buchetul gustativa
bogat precum si o calitate exceptionala a sortimentelor ce se bucura de cele
mai bune conditii de dezvoltare si prelucrare, pentru a da nastere unui produs
finit luxuriant, ce poate completa cu succes orice moment din viata
dumnevoastra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu